Vriend versus partner

Posted by on jul 18, 2012 in relatieproblemen, uit elkaar | 0 comments

Wat als een vriend zich opdringt aan je partner?
Jordi en Mees hebben een relatie. Mees gaat met hun vriendengroep op vakantie. Jordi blifjt thuis. Ruben gaat ook mee op vakantie. Hij is knap om te zien en een vriend van Jordi. Hij vindt Mees erg leuk. Zo leuk, dat hij Mees vaker berichtjes stuurt dan Jordi, over de komende vakantie. Ook met foto’s die behoorlijk sexy zijn. Mees voelt zich hierover nogal opgelaten.

Hij besluit het nog even aan te zien en pas als het echt te ver gaat, er wat van te gaan zeggen. Ruben is tenslotte de vriend van zijn partner en niet zijn eigen vriend. Tijdens het uitgaan danst Mees uitbundig met Ruben. Hij zegt wel tegen Jordi dat hij de vertrouwelijkheden van Ruben niet prettig vindt. Dat hij helemaal niks moet hebben van Ruben. Toch vertrouwt Jordi het niet helemaal.

Jordi wordt er benauwd van. Zo erg dat er een keer een knallende ruzie ontstaat. Jordi komt uit de keuken terug en ziet Ruben nogal innig tegen Mees aanzitten. De twee kijken samen naar wat foto’s op de telefoon van Ruben. Het is toch erg dat juist een goede vriend die hij in zijn eigen huis laat, misbruik van de situatie lijkt te maken?

Ruben vindt dat Jordi hysterisch reageert en zegt dat wanneer hij met Mees op de bank foto’s zit te kijken, dit niet betekent dat hij hem ligt te neuken. Hij zegt dat hij zich heel goed realiseert dat Mees niet zijn vriendje is. Toch voelt het voor Jordi bedreigend. Wat te doen in situaties waarin je je eigen lover niet meer helemaal vertrouwt? Als je je machteloos voelt wanneer een vriend zich mengt in je relatie?

Het gebeurt nogal eens dat een goede vriend niet de gepaste afstand weet te bewaren naar je liefje. Dat is moeilijk bespreekbaar te maken. De andere twee wuiven je bezwaren snel weg. Jordi vraagt zich af of hij ‘een hysterisch jaloers wicht’ is dat spoken ziet. Hij voelt zich zielsalleen. Het voelt alsof Mees en Ruben elk moment met elkaar naar bed kunnen gaan.

Mees merkt naar een paar dagen tijdens de seks dat Jordi niet meer lekker in zijn vel zat en wat afstandelijk deed. Mees ziet dat en vraagt, als het hoge woord over Ruben eruit is, of Jordi het okay vindt dat hij danst met Ruben. Jordi zegt: “Ja, okay… Nou ja, deels wel, deels niet”. Dat begrijpt Mees niet. “Is het nou ja of nee”. “Ja, het moet kunnen”, zegt Jordi. “Als je het maar niet verder gaat”.

Prompt gebeurde het een week later: Mees staat te zoenen met Ruben. Jordi was helemaal van de kook. Mees zei dat het hem overkwam. Ruben excuseerde zich. Jordi had spijt als de haren op zijn hoofd dat hij met z’n drieën uit was gegaan. Hij kon Ruben wel een doodschop verkopen. Maar ja, dat doe je niet zo makkelijk met goeie vrienden.

Toen hij bij mij voor advies kwam adviseerde ik hem in eerste instantie een gesprek met zichzelf te houden, daarna met Mees en daarna met zijn drieën.

Gesprek met jezelf

Ik vroeg hem wat hij voelde bij de eerste signalen bijvoorbeeld dat dansen van Ruben en Mees. Hij zei: “Mixed feelings. Ik voelde me zo ’n tut, als ik dat zou verbieden. Ik wil Mees ook wat gunnen. Ik dacht: Oh, oh those gays.” Always mommy’s dearest boy. Het altijd zo goed willen doen in de relatie, net zoals vroeger in de relatie thuis met mama. Ondertussen je power daaruit weglatend. Om hem daarvan bewust te maken, zei ik: een deel van jou wilde niet veroordeeld worden door Jordi, maar een ander deel was bang om verlaten te worden en daarom heb je je grootgehouden. Hij zei: ‘Ja’. En hoe voelt dat uiteindelijk: “Heel machteloos en heel alleen”, zei hij.

En waarom heb je dan niet steviger je grenzen gesteld? “Omdat ik bang was dat beiden mij zouden verlaten”, zei Jordi heel eerlijk. Okey, dus je hebt daardoor je positie opgegeven en werd hierdoor steeds machtelozer? “Ja”, zei hij. Ik zei dat ik ook wel begreep dat hij zolang de kool en de geit wilde sparen. Hij had immers veel te verliezen, zijn lover en zijn partner. Hij heeft nu geleerd voortaan meteen tegen zijn vriend te zeggen wanneer hij zich kwetsbaar begint te voelen door geflirt van hem. En niet in boosheid te blijven hangen. Bespreek het meteen. Nu moet hij dit achteraf doen. In dat geval adviseer ik een openhartig gesprek met je partner.

Toen vroeg ik hem wat de redenen van zijn vriendje waren om zich open stellen voor een ander. “Ben je misschien soms wat te dominant? Dat het een vorm van passief verzet is tegen je? Of is en was Mees ook voor jullie relatie een ‘geilneef’, gewoon meer dan jij? Bespreek dat dan openlijk met Mees. En je idealen en je zorgen daarbij. Ga nu niet een discussie aan over een open – relatie of niet, dat is van latere zorg. Kijk eerst maar ‘s, wat voor vlees je in de kuip hebt.”

Gesprek met je partner

Ik adviseerde hem aan Mees te melden hoe vreselijk gekwetst hij zich voelde. Niet om zijn boosheid te gaan ventileren maar om zijn angst voor verlating en eenzaamheidsgevoelens te melden. Dat hij zich zo machteloos voelt om er wat van te zeggen. Dat hij bang is geworden dat hij Mees niet meer kan vertrouwen.

Meteen na het eten stortte Ruben zijn hart uit naar Mees. Hij huilde daarbij van teleurstelling. Ook zei hij dat hij zich al van het begin af aan rot gevoeld heeft in de situatie en dat hij nu een eerlijk antwoord wilde over wat Mees voor Ruben voelde.

Mees antwoordde na veel heen en weer draaien dat hij Ruben best wel sexy vond. Dat erom heen draaien is helaas kenmerkend is voor veel gays die van jongs af aan lang hun seksuele verlangens in de kast hebben moeten verstoppen. Maar Mees zei verder dat hij verder niks voor hem voelde. Dat hij dat ingewikkeld vindt en dat hij zich daar soms opgelaten over voelde.

Jordi werd boos en riep: ’Waarom zeg je er dan niks van? Damn, je laat me zo in de steek!’ Gelukkig dat hij dit laatste erbij riep, anders was het ‘t laatste goeie gesprek geweest tussen hem en Mees en was de relatie ten einde. Mees wilde roepen: ‘Jij hebt me de les niet voor te schrijven, je moet eens mensen leren vertrouwen!’. Maar hij liet de woorden van Jordi tot zich doordringen en zag dat zijn nieuwe vriend echt bang en hopeloos was geworden. Dat brak zijn hart. Hij vindt Jordi soms wat dominant en bezitterig, maar nu niet.

Hij riep vertwijfeld uit: ‘Ik wil dit ook niet. Ruben dringt zich op.’ Daar nam Jordi geen genoegen meer mee. Hij zei: ‘Ok, maar wat nu? Ik wil van jou dat je Ruben duidelijk zegt dat je niet van zijn avances gediend bent, dat je het niet vindt kunnen naar mij toe. Dat je hem dat kwalijk neemt’.

‘ Ja hallo, je gaat me de les niet voorschrijven’ , riep Mees. En hij vervolgt: ‘Ik vind het ergens ook vet dat Ruben me leuk vindt.’ Die opmerking stootte Jordi tegen het verkeerde been: ‘Heb je dat nu al nodig om je gevoel van eigenwaarde op te krikken? Als je nou een oude lelijke nicht was, dan snap ik het nog.’ Jordi werd witheet.

Mees had hem op zijn achillespees getrapt. Inderdaad vond hij zichzelf minder aantrekkelijk dan Mees en inderdaad deed het hem zelf ook wel ‘s goed dat hij nog goed in de markt lag op zijn 28e. Eigenlijk vergeleek hij zich stiekem met Mees en voelde hij zich minder knap dan hem. Toch realiseerde hij zich dat hij niet veel meer te winnen had met alleen maar woede. Hij gaf later zijn onderliggende gevoelens prijs. Hij vertelde ook dat hij daarom soms wat bezitterig is naar Mees.

Mees zei dat hij daarom vreemd ging. Gewoon om zijn eigenheid te bewaren tegenover de vaak betwetende Jordi. Hij voelde zich vaak dom bij Jordi. Beiden kwamen tot het inzicht dat ze elkaar eigenlijk alleen maar naar beneden aan het halen waren. En dat wilden ze echt niet. Homo‘s zijn al zo vaak naar beneden gehaald, realiseerden ze zich. Hoe kunnen we elkaar nu helpen? Deze insteek bracht ze tot een verbond! Een verbond van vertrouwen, bestand tegen Ruben en tegen toekomstige Rubens.

Gesprek met z’n drieën

Mees opende op mijn aanraden. Gewoon duidelijk aangevend dat hij last heeft van de seksuele onderstroom die hij steeds bij Ruben voelt naar hem. Dat hij zich dat een tijdje heeft laten aanleunen maar dat hij nu echt wil dat het stopt. Hij verexcuseerde zich voor die keer dat hij ging zoenen met Ruben. Dat was ook onder invloed van de alcohol en eigenlijk niet gewild. Hij erkent ruiterlijk dat hij Ruben best aantrekkelijk vindt maar dat het niet meer was dan wat fun en dat hij zich realiseert dat hij dat niet had moeten zoeken met vrienden van Jordi. Ze gaven aan Ruben ruimte om deze boodschap te incasseren.

Daarna vertelde Jordi zijn grenzen aan Ruben: ‘Los van dat zoenen – dat ging echt te ver- heb ik er last van dat je Mees nog steeds zoveel whatsappt en te dicht tegen Mees aanzit en aandanst. Ik voel me er alleen en jaloers door. Klopt het dat je nog steeds een oogje op Mees hebt? Klopt het dat, als Mees zou willen, je met hem naar bed zou gaan? Ik word gek van die vermoedens. Ruben erkende dat hij Mees een lekker ding vindt, en dat hij niet zo goed weet hoe hij hier mee om moet gaan. Hij zei ook dat hij gevoelens van afgunst had naar Jordi. Dat ie zo geboft heeft met Mees, dat ie dat ook wil.

Dat maakte het voor Jordi om te pruimen. Jordi: ‘Het is onze vriendschap in de weg gaan staan. Ik wil wel samen uitgaan maar even niet thuis met z’n drieën eten. Ik heb tijd nodig om het te laten betijen en weer vertrouwen in je te winnen. Laten we te zijner tijd een ‘ leukie’ voor jou gaan zoeken.’ Dat leek Ruben ok. Ook hij betuigde spijt en zweerde dat hij Mees niet meer seksueel zou benaderen maar dat ze elkaar gewoon als maatjes zouden gaan zien. Dit gaf Jordi een gerust hart. Mees en hij kunnen weer met de vriendengroep samen op vakantie . Anders was dat een te groot obstakel geworden.

Door dit gesprek met zijn drieën demonstreerden Jordi en Mees hun verbondenheid naar Ruben. Dit sterkte hun relatie. Ook voor Ruben was het goed, want nu kon Ruben zich ook naar beiden tegelijkertijd excuseren. Daarmee erkende hij hun ‘relatie’. Ook gaf het Ruben de kans zich op een nieuwe manier naar beiden te verhouden. Ruben had er nu niet alleen een ‘vriend-met-een-relatie’ maar kreeg ook de kans een vriend erbij te krijgen.

Marcel Holtslag

Leave a Reply