Partydrugs gaydrugs?

Posted by on feb 11, 2013 in drugs, interviews | 0 comments

Zin in een gayparty? Vaak veel fun. Soms kun je een barrière voelen anderen aan te spreken. Een XTC-tje helpt dan. Je maakt dan heel makkelijk contact zonder jezelf te verliezen zoals bij alcohol. Je spreekt dan heel makkelijk andere jongens aan. Voor velen een onschuldige partydrug.

Maar ja, als je een jongen mee naar huis neemt, of je staat met hem te zoenen en je bent bang dat je geen erectie kunt krijgen? Dat gaat zeker een paar dagen niet meer als je er ‘een pilletje ingooit’. De oplossing is wat Viagra en GHB erbij om nog geiler te worden.

MiauwMiauw, dat je van Pocon maakt, is ook in opkomst. Het effect is natuurlijk wel lekker als je de hele nacht door wilt knallen. Je bent wél moe en je hebt wél honger, maar dat voel je niet.

De rest van de week slaap je niet meer, of je slaapt bij en kijk je alweer uit naar het volgende leuke weekend. Meestal met vrienden die er ook wel van houden. Dat je wat minder let op een condoom hoort erbij. GHB ontspant immers en het ontremt je ook.

Op sommige feestjes staat bijna iedereen stijf van de pillen. De enige oplossing lijkt dan een leuker feestje te zoeken of ook wat XTC te nemen. Als je wat depri, geremd of misschien wel teleurgesteld bent in de ‘harde’ gayscene, pak je makkelijk naar een ‘oppeppertje’. Met alle verkleinwoordjes worden de risico’s ook wat gebagatelliseerd.

Toch zijn het allen snoeiharde drugs met ook nadelen. Bij een beetje teveel ruïneren ze je gezondheid en je prettige leventje. Je bent immers de rest van de week onproductief vanwege je roes of lichte depressie. Je raakt snel geïsoleerd van je familie en je gewone vrienden. Je wereld verkleint zich gauw tot je partyvrienden. Vaak is het een combinatie van meerdere drugs die tot een verslavingspatroon leidt om van partydrugweekend naar partydrugweekend te gaan.

GHB is populair onder gays omdat je er zo horny van wordt. Iets teveel en je gaat ‘out’. Je vrienden vinden je terug in het ziekenhuis of erger nog, in het mortuarium. Bij stoppen met GHB kunnen er snel ontwenningsverschijnselen optreden. Na een periode van intensief gebruik kunnen ontwenningsverschijnselen riskant worden en zelfs leiden tot levensbedreigende situaties. Bij intensief gebruik van GHB is zelfstandig stoppen af te raden en is afkicken met medische hulp noodzakelijk. De hulpverleners van de Brijderstichting met klinieken gespecialiseerd in GHB-verslavingen, hebben ruime ervaring met hulp aan en begeleiding van mensen die stoppen met GHB.

Bij cliënten die nog niet zo zwaar verslaafd zijn, gebruik ik zelf vaak een zogenaamd signaleringsplan. In de eerste stap gaan we dan samen situaties benoemen waarin het moeilijk is om geen drugs te gebruiken. Je kan patronen doorbreken door te bedenken of er plekken of personen zijn die je even moet vermijden en wat je anders kunt doen op de momenten dat je normaal zou (beginnen met) gebruiken. Sociale druk leren te weerstaan is een belangrijk onderdeel ervan.

Per situatie heb je een aantal fasen waarin het drugsgebruik dichterbij komt. Je leert jouw eerste trek te signaleren en te beschrijven in de eerste fase. En je leert wat je kunt doen als dan de drang toeneemt om te gaan gebruiken. Er zijn vijf manieren om erbij stil te staan: actie ondernemen, ontspannen, steun zoeken, mindsurfen en anders denken.

Zo kan het oplopen tot je toch weer (meer) drugs gebruikt. Dat is de noodfase waarin het mis gaat. Ook dan ga je beschrijven wat er op zo’n moment moet gebeuren. Met een cognitief psycholoog kun je ook je gedachten onder de loep nemen. De manier waarop je denkt speelt een belangrijke rol in je gevoel en in je gedrag. Wanneer je bij een bepaalde gebeurtenis of een gevoel bent gaan gebruiken, bepaalt de manier waarop je denkt óver die gebeurtenis en óver dat gevoel of je uiteindelijk drugs hebt genomen. Zo’n psycholoog kan met je achterhalen welke gedachten bij jou voorafgaan aan gebruiken. Vervolgens ga je samen gedachten bedenken die jou kunnen helpen om je doel te behalen.

Dat is afhankelijk van hoeveel je van plan bent om de komende week te gebruiken. Dit ga je elke week bespreken met je loved-ones. Ja, dat kan ook je moeder zijn! Je dierbaren om je heen kunnen je helpen. Je bespreekt bijvoorbeeld wat je gaat doen om te zorgen dat het lukt. Of dat je denkt dat het moeilijk zal worden. Door van tevoren plannen te maken, word je gedwongen om over de komende tijd na te denken. Door vooruit te denken, kom je minder vaak voor verrassingen te staan.

Voor meer info www.drugsenuitgaan.nl en hulp www.drugsondercontrole.nl

Marcel Holtslag

Leave a Reply