Relatietips voor coronatijden

Posted by on apr 25, 2020 in rubrieken | Reacties uitgeschakeld voor Relatietips voor coronatijden

Verplicht thuisblijven heeft grote invloed op onze lifestyle. Niet meer uitgaan, geen parties meer is niet alleen minder pret maar ook een gemis aan onbewuste bevestiging op je identiteit. Op straat uit elkaar gekeken worden omdat de buitenwacht niet beseft dat je bij elkaar hoort, is niet leuk. Geen seksdates meer is niet leuk als je een open relatie hebt. Het betekent geen afleiding meer. Dat heeft nadelen maar ook voordelen, het brengt sommige stellen ook weer dichter bij elkaar in de seks. Met een speciale relatietherapiemethode, de Quick Fix breng ik partners ook weer seksueel bij elkaar. Voor nu wat tips in Coronatijden:

Tips
Lang in huis met elkaar op moeten trekken? Het vergt wat van je relatie. Je merkt dat kleine issues een irritatie worden. Je irriteert je vooral eraan dat als je elkaar aanspreekt op issues, dat je je communicatie op dezelfde wijze verloopt. De een is teruggetrokken achter een beschermingsmuurtje. De ander wil frustraties kwijt; zonodig op hoge toon. Beiden zorgen dan voor een negatieve sfeer.

Partners zijn hier dus verschillend in. De een reguleert zichzelf door teleurstellingen van zich af te praten. Bij deze zogenaamde ‘inter-reguleerder’ is meeveren door de andere partner met de emotie vaak genoeg: “Heh, wat naar!”. “Oh ja, kut zeg!”. De inhoudelijke problematiek hoef je niet op te lossen. Best moeilijk want de ander wil het liefst de boosheid van een vermijden. Bedenk dat de andere partner er vooral behoefte aan heeft dat er even iemand luistert. De teruggetrokken, vermijdende partner reguleert zich vaak door iets voor zichzelf te doen; de ‘auto-reguleerder’. Hij kan niet meer tegen kritiek. Hij heeft een partner nodig die stopt met Jij-bakken en vaker zegt wat ie nodig heeft van de ander.

Wat als je ruzie krijgt? In eerst instantie door meer voor jezelf te gaan doen. Je eigen werkplek gaan kiezen, je eigen daginvulling gaan plannen. Vaak zijn er wel een paar ijkpunten: etenstijden, de online sport, het Journaal op TV etc. Maak daar samen elke dag een globale dagplanning voor. Probeer daarna de sfeer te verbeteren bij het eten. Was het een klein ding, laat het dan rusten. Je partner weet ook wel dat het ‘nergens over ging’.

Probeer niet op alle slakken zout te leggen. Echt! Stuur actief naar een goede sfeer. Klaagt de ander veel of piekert de ander veel over Corona? Dan wordt het moeilijker. Loop er niet van weg maar veer mee en baken het af. Verwijs het zonodig naar het klaagkwartiertje aan het begin of het einde van de dag als het elke dag gebeurt. Dat is een tijdstip dat je samen afspreekt en je er dan ook helemaal bent voor de ander.

Bij veel angst voor Corona helpt het wanneer je onderkent dat het in principe uit een goede intentie voortkomt: Namelijk dat je meer controle wilt. Je leven is onzekerder geworden. Probeer alleen geen controle over dingen te krijgen waar je geen controle over hebt. Een Corona-infectie kun je bijvoorbeeld niet meteen merken. Voorzorgsmaatregelen zijn OK maar overdrijf het niet. Er zijn medicijnen die helpen wanneer je een ernstige variant zou hebben. 

Bedenk dat je met piekeren niks oplost. Het leidt niet tot diepere inzichten; eerder tot overdrijving van werkelijke problemen; het vergroot negatieve dingen uit. Dus verban het piekeren naar je piekerkwartiertje. Prik een kwartier in je dag. Begint het piekeren weer? Zeg dan tegen jezelf: Nu niet maar straks!

Zoek afleiding. Een positieve afleiding van 8 minuten doorbreekt gesomberd of gepieker. Dat beurt je weer op. Doe dat dan ook met aandacht; zodat je er even helemaal op concentreert. even in het hier-en-nu raakt. Als het ‘s nachts gebeurt, ga dan uit bed. Blijf niet wakker liggen woelen. Warm een fijne kop melk op met honing o.i.d.

Vaak helpt het om zorgelijke gedachten te gaan toetsen: Klopt het echt, waaruit blijkt dat? Wat is er NU op dit moment feitelijk aan de hand? Wat kan er in het slechtste geval gebeuren? Wat is het gunstigste geval? Welke stap kan ik NU zetten om me een beetje voor te bereiden? 

Meld aan je partner dat je ergens mee zit en even een luisterend oor nodig hebt. Door het te verwoorden wordt het vaak helderder en kun je er afstand van nemen. Zeg ook gerust dat je geen oplossingen nodig hebt maar een goed doorvragend oor. Doe daarna 1 actie om een stap naar een oplossing te zetten.

Als het echt niet meer gaat en je spreekt niet meer met elkaar, neem dan een eerlijke time-out. Zeg eerlijk dat je even op jezelf wil zijn maar zeg ook wanneer je ‘t fijn vindt om weer even samen iets te doen. Eten koken of een frisse neus halen samen. Onder de boosheid zit altijd een gevoel van verlies. Iets waar je op vertrouwde lijkt er even niet te zijn. Iets wat belangrijk is voor je. Probeer na te gaan wat je behoefte is. Zeg dat op een rustig moment. Breng het niet als een klacht maar als een verzoek. Als iets waar je mee zit. Waar je onmachtig in voelt. Waar je graag in gezien wordt.