Angst verminderen

Posted by on apr 25, 2020 in rubrieken | Reacties uitgeschakeld voor Angst verminderen

TAAIE ANGST. Hoe deze spanning weg te krijgen? Zorgelijk door de Coronaberichten? Geen opvang in de IC? Het alarmeert ons allemaal. Het is geen gevoel dat we zomaar wegkrijgen. Angst kan bezit van je nemen. Het grijpt je naar de keel, drukt op je borst, brengt je buik van slag. Het openbaart zich in een constant gevoel van spanning en beklemming. Deze angst is niet meer weg te redeneren. Deze angst is een taaie en een diepe …

Daarom gaan we met elkaar zingen vanaf het balcon in Corana-tijden? Luisteren we naar je favoriete muziek. Helpt ’t? Jazeker, wel wat.
Immers wanneer angst ons alarmsysteem heeft aangezet, komen we in een ‘freeze’, de continue beklemming (of ‘flight’: onder de dekens duiken or ‘fight’: Je vriend aanklampen). Het piekeren is niet meer te stoppen. Een bepaalde zenuw, de nervus vagus brengt de angst in ons lichaam. Deze angst raakt ons in onze kern. Dit is angst om ziek te worden, angst voor de dood. Hypochondrie etc. 

In essentie is het een diepe schreeuw in ons: Hoe kan ik me nog verbonden voelen? Dit laatste zal ik uitleggen aan de hand van deze tip. Als je piekert of je bevangen voelt door deze diepe angst, stop dan met denken en ga met je aandacht naar de plek in je lichaam waar je de angst voelt. De plek die je t liefste weg wilt hebben. 

1. Doe nu t andere: Verwelkom dit gevoel. Als een Boedha die zegt: Welcome; let ’s have a tea. Voel waar dit gevoel precies zit. Stop je denken. Neem waar. 

2. Geeft dit gevoel een Naam en Onderzoek het. Merk dat het gevoel beweegt. Ga het met aandacht onderzoeken. Ga naar de pit van dit rotgevoel. Puur door te voelen en het precies te lokaliseren in je lichaam.

3. Je merkt dan dat je bij een super-kwetsbaar gevoel komt. De pit.

4. Dat is een oude vriend in een nieuw gedaante. In de gedaante van angst. In de hoop dat jij hem eindelijk de liefde geeft die hij verdient. Het is die oude pijn. Het kan je nu ontroeren. En merk dat hij iets nodig heeft. Voeding!

5. Het is iets wat een warme moeder nodig heeft. Leg je hand op dit plekje in je lijf en laat het warm worden. Zie het als een golf die de zee nodig heeft maar losgeslagen is. Visualiseer dat deze golf weer de zee in zakt. 

Besef dat je als mens een onderdeel bent van de absolute liefde. De liefde die we overal terugvinden zoals in kunst, muziek, zang en schoonheid. Alles wat niet gemaakt voor het nut maar continu en eeuwig is. Laat deze harde pit wegsmelten onder je hand, wegspoelen in ‘de eeuwige zee’. Je zal merken dat je je weer heel voelt.