Gay en consult
Er komen wellicht vragen bij je op: Waarom specifieke hulpverlening voor gays? Waarom homorelatietherapie? Waarom een therapeut die zelf homo is? Dit kan een grote meerwaarde voor je persoonlijke doelen bij de coaching en therapie hebben. Hieronder een aantal redenen en misschien jouw reden
On-line sessies bij een gaylife style
Gay-consult sessie online, ook wel homospecifieke hulpverlening genoemd, bestaat al tientallen jaren. Waarom? Omdat in bijna elk hulpverleningscontact (online of face-to-face) LHBTI*-specifieke kwesties meespelen als:
- Zelfacceptatie en identiteit: homo-, biseksueel of transgender zijn
- Openheid naar je omgeving
- Je verhouding tot de homo-/transgender scene
- Omgaan met discriminatie, pesterijen, negatief bejegend worden omdat je anders bent.
- Botsing met famlilieleden of leden uit je gemeenschap vanwege je seksuele voorkeur of gedrag
- Botsing tussen je seksuele identiteit en je eigen overtuigingen over je cultuur of religie
- Roze ouderschap/kinderwens
- Jaloezie en verlating in partnerrelaties: botsingen over een open of gesloten relatie.
- Ouder worden, uiterlijk, chronische ziekten als hiv, ervaringen van eenzaamheid.
*(Lesbisch Homo Bi, Transgender en Interseksueel).
Een homotherapeut?
Wat is het voordeel van een gay coach/therapeut? Wat kan een nadeel zijn? Ik bied consult met name aan gays, ook wel genoemd homospecifieke hulpverlening, vanwege mijn deskundigheid en betrokkenheid bij mensen die homo, bi of transgender zijn. Veel weet ik vanuit 40 jaar eigen ervaring en mijn 20-jarige praktijk ervaring op dit gebied. Mogelijke meerwaarde voor jou kan zijn:
- Lagere drempel voor consultatie
- Meer kennis over homospecifieke leefstijlen en problematiek
- Een positieve accepterende bejegening en veilige afmosfeer
- Meer kennis over passende verwijzingmogelijkheden
- Heeft een opleiding gedaan over gay-consult/homo-specifieke hulpverlening
- Weet goed wat er speelt in de HLBT-wereld
- Is bekend met de verwijsmogelijkheden naar sociale en culturele voorzieningen voor HLBT’s
- Heeft ervaring met hulpverlening aan HLBT
- Is geregistreerd bij een beroepsvereniging (de NVPMT) met een klacht/tuchtregeling
- Is onderdeel van een actief netwerk van HLBT-specifieke hulpverleners in Amsterdam
Een nadeel kan zijn, dat een man als coach/therapeut even wennen kan zijn. Voor sommige homomannen voelt het makkelijker om opener te zijn naar een vrouw als therapeut. Van huis uit zijn moeders vaak accepterender naar homoleefstijlen dan vaders, dat kan een punt zijn. Zodra er meer herkenning is valt meestal dit nadeel weg. Soms kan het vermeende punt juist een uitdaging vormen door te ervaren dat een man positief en waarderend kan staan naar keuzen in voor een eigen gaylifestyle. Ik schuw niet om eigen ervaringen te melden waar ik dat zinvol acht voor een goed verloop.
Homorelatie therapie/coaching
Therapie, ook wel coaching voor homorelaties vergt specialisme omdat een relatie tussen twee mannen wezenlijk anders is dan een man-vrouw relatie. De peilers van een relatie, de communicatie, de intimiteit en de omgang met seksualiteit is anders Daar zijn geen rolpatronen voor, dat is vaak een samen zoeken. Achterliggende machtsverhoudingen, dubbelleven en oude wonden door vreemdgaan spelen vaak een heel eigen rol.
Daarnaast speelt het behoren tot een minderheid vaak onbewust in een relatie door. Velen van ons hebben geleerd hun gevoelens rondom seksualiteit en liefde te verbergen, je te moeten aanpassen, etc. Een homospecifieke coach/therapeut helpt om dieper tot eigen gevoelens door te dringen en persoonlijke gedachten te uiten.
Bij mannen uit een andere cultuur heeft afhankelijkheid van familie en religie, en vaak ook geld een invloed op de liefdesrelatie. Ook deze facetten worden waar nodig meegenomen in het begeleidingstraject.